Sobre EcoClimaUB

Som un grup d’estudiants i professors del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Facultat de Biologia (UB).

El desembre de 2015 a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic a París (COP21), la majoria de països del món va comprometre’s a intentar limitar l’escalfament de la Biosfera a 2ºC, com a màxim, respecte a la temperatura mitjana de la Terra abans de l’era industrial. L’existència d’aquest objectiu fa que sigui imprescindible, per part de tots plegats, entendre què vol dir això i al que ens comprometem.

Per això, volem posar el nostre granet de sorra per tal que aquest desig es pugui fer realitat.

 

QUI SOM A ECOCLIMAUB? 

Membres actuals:

161129_Narcis_Prat_03_4_1258x630.jpg

NARCÍS PRAT: Catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona. Director del Grup de recerca F.E.M. (Freshwater Ecology and Management).

Què faig?: estudio rius, llacs i altres ecosistemes aquàtics emprant, sobretot, els macroinvertebrats. Faig des de taxonomia de quironòmids fins a estudis de paleolimnología passant pels estudis dels invertebrats com indicadors ecològics. M’agrada i em diverteix la meva feina. Hem realitzat una App pel mòbil per tal que tothom pugui fer una diagnosi de l’estat de salut dels rius i rieres.

Cita: “No crec ser desmentit si formo que el problema material més gran enfront del qual es trova avui la humanitat és un problema ecològic. La població humana creix i consumeix energia i tota mena de recursos a velocitat accelerada. La conseqüència és que la terra se’ns va quedant petita”. (Margalef., R. 1971. L’home part de la biosfera i objecte d’estudi de l’Ecologia. Treballs de la Societat Catalana de Biologia, 30:13-25.).

carlos3

Carles Gracia: Professor Titular d’Ecologia de la Universitat de Barcelona i investigador del CREAF.

Què faig?: Estudio l’ecofisiologia de boscos de tot el món. Principalment els aspectes relacionats amb l’intercanvi de CO2 entre l’atmosfera i les plantes. Cal conèixer no només quant de carboni fixen els ecosistemes forestals. Tan important com la fotosíntesi, que fixa el carboni, és la respiració que el retorna a l’atmosfera. Fa més de vint anys vaig dirigir l’Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya, per tal de tenir una avaluació acurada dels fluxos de carboni als boscos del nostre país. Com que els processos ecològics als boscos són molt lents –a escala humana- vàrem desenvolupar un model de simulació que ens ha permès explorar algunes modificacions importants que provoca el canvi climàtic en el funcionament dels ecosistemes forestals i, fins i tot, anticipar canvis fenològics que després hem pogut comprovar al món real. M’agrada comparar els nostres boscos mediterranis amb els boscos d’altres latituds. És la millor manera d’entendre les adaptacions a l’entorn. És per això que he treballat a boscos boreals de Finlàndia i d’altres països nòrdics, de Filipines, de Mongòlia i de molts països de Centreamèrica i Sud-amèrica. Darrerament estem estudiant la fotosíntesi dels boscos que viuen per sobre dels 4000 m als Andes.

Cita: “La Ecología exige que miremos una y otra vez a la naturaleza con ojos de niño y no hay nada tan opuesto  al espíritu de un niño como la pedantería”. (Margalef, R. 1962. Comunidades Naturales. Puerto Rico, 1962.).

aina_garcia_raventos

Aina Garcia: col·laboradora del Grup de Recerca F.E.M. (Freshwater Ecology and Management).

Què faig?: Analitzo l’estructura de les comunitats de macroinvertebrats tot integrant filogènia amb diversitat funcional i composició. A part de la macroecologia i l’evolució, també estic interessada en la conservació de la biodiversitat enfront del canvi climàtic o altres impactes de gran importància.

maria_soria.png

Maria Soria: estudiant de doctorat del Departament i membre del Grup de Recerca F.E.M. (Freshwater Ecology and Management). Actualment també estic treballant al IDAEA del CSIC.

Què faig?: La conservació i gestió dels rius temporals (és a dir, aquells en què el flux superficial cessa en algun moment en el temps i en l’espai) és molt necessària, especialment en el context del canvi global. Això, sumat als impactes d’origen antròpic, està incrementant la incidència d’aquests rius en moltes regions, i en especial en zones amb climes temperats i àrids. Per això, actualment treballo en la regió de clima mediterrani de la península Ibèrica, dins del projecte LIFE TRIVERS, el qual es proposa estudiar la hidrologia i l’ecologia dels rius temporals i crear eines noves per millorar-ne la gestió d’acord amb els objectius de la Directiva marc de l’aigua (DMA) de la Unió Europea.

aida_viza

Aida Viza: ajudant d’investigador, col·laboradora del Grup de Recerca F.E.M. (Freshwater Ecology and Management) i membre de la Delegació de la Serralada Litoral Central (ICHN).

Què faig?: Estudio la importància de les relacions filogenètiques i dels caràcters biològics i ecològics per entendre la composició actual de les comunitats en relació al seu entorn i com els efectes del canvi climàtic afectaran a aquestes.

Maria Vives: ajudant d’investigador. Graduada en Biologia per la Facultat de Biologia.

Què faig?: Ara per ara, col·laboro amb el doctor Jofre Carnicer Cols del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals en la recerca de les dinàmiques de la sequera a casa nostra i els seus impactes sobre els lepidòpters.

Cita: “Permeteu-me que comenci amb una frase feta: som on som. Rere el sentit que té de punt de partida, la frase juga endimoniadament amb el ser/ser i amb el ser/estar. […] Em refereixo al lloc on ens trobem: aquest concretament d’aquí, amb la consegüent barreja de lloc físic, lloc sentit i lloc pensat que mig el som, mig ens sosté.” Perejaume. Extret de la conferència que exposà al II Congrés Internacional de Decreixement, el març de 2010, a la Universitat de Barcelona. Recollit a Paraules locals. Tushita edicions, 2015.

CONTACTA AMB NOSALTRES!

També podeu contactar amb nosaltres a través de  Facebook,  Twitter o email (ecoclima@googlegroups.com)

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s